BESLENME

Limon kabuğunun 6 faydası

Sağlık açısından pek çok fayda sağlayan ve tam bir C vitamini deposu olan limonun çoğunlukla suyu sıkıp kabuklarını çöpe atıyoruz. Ancak yapılan çalışmalara göre limonun suyu kadar kabuğu da antioksidan kaynağı… Limon kabuğunun içeriğinde yer alan polifenoller, vitaminler, mineraller, lif, karotenoidler ve esansiyel yağların birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Limon kabuklarını atmak yerine çayınıza ya da rendeleyerek salata ve kurabiyelerinize koyabilirsiniz.  İşte, limon kabuğunun 6 faydası…

1. Diş etlerini güçlendirir

Limon kabuğu, C vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan, kanamalı bir diş eti hastalığı olan skorbüt hastalığının oluşumunu engeller.

2. Karaciğer yağlanmasını azaltır

İçeriğinde bulunan pektin, esansiyel yağlar ve PMF (polymethoxylated flavones) sayesinde total kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkili olan limon kabuğu, aynı zamanda trigliserid düzeylerini ve karaciğer yağlarını azaltır.

3. Bağırsakları korur

Limon kabuğunda bulunan diyet lifi, bağırsak fonksiyonlarını ve bağırsak sağlığını korur.  Ayrıca limon kabuğunun içeriğindeki pektin sayesinde kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

4. Hücre hasarını önler

Limon kabuğu, içeriğinde bulunan yüksek antioksidan sayesinde hücrelerde hasar oluşturan serbest radikalleri etkisiz hale getirir.  Ayrıca antioksidan özelliği ile limon kabuğu, yüksek C vitamini kapasitesi sayesinde DNA hasarını önler.

5. Kanser riskini azaltır

Limon kabuğu, içeriğindeki limonen ve salvestrol Q10 sayesinde kanserli hücrelerle savaşmada etkilidir. Avustralya’da yapılan bir araştırmada limon kabuğunun ağız, boğaz ve mide kanseri riskini yüzde 40-50 oranında azalttığı saptandı.

6. Damar sağlığını korur

Limon kabuğu, içeriğinde bulunan flavonoidlerden olan hesperidin ve naringin sayesinde damar yapısını koruyarak pıhtılaşma riskini azaltır. Ayrıca yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını azaltır.

Limonun sınırlı tüketilmesi gereken durumlar

  • Kalsiyum seviyesi düşük, böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı var ya da geçmişte olan kişilerin mutlaka doktora danışmasını tavsiye ederiz.
  • Limon suyu, büyük tansiyonu düşürür. Bu nedenle düşük tansiyonlu olan ya da tansiyon ilacı kullanan kişilerin de tüketmeden önce doktora danışmasını öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir