KÜLTÜR SANAT

Online etkinlik ajandası (18-24 Ocak)

18-24 Ocak haftasının online etkinlik ajandası sizlerle… Bu hafta tiyatrodan sanal müze gezilerine kadar birbirinden güzel etkinlik önerileri sizleri bekliyor.

1. Berlin Pergamon (Bergama) Müzesi – Sanal Müze Gezisi

Profesyonel rehber Tülay Zeybek Özcan eşliğindeki Berlin’de bulunan Pergamon Müzesi’nin sanal müze gezisi, 21 Ocak Perşembe günü saat 11.00’da gerçekleştirilecek. Berlin’de Müzeler Adası’nda yer alan beş müzeden biri olan Bergama Müzesi’nde sergilenen Babil, Uruk, Asur, Milet, Priene, Hattuşa, Yazılıkaya, Mısır, İslam coğrafyası ve Anadolu topraklarından çıkarılmış çok değerli eserleri görerek tarihe tanıklık edebilirsiniz. Sanal müze gezisine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

2. Fahrenheit 451 – Online Tiyatro Oyunu

Erdal Beşikçioğlu’nun sahneye koyduğu ve başrolde oynadığı Fahrenheit 451 oyunu, 22 Ocak Cuma günü saat 20.30’da online gösterimde seyircisiyle bulaşacak. Oyunun oyuncu kadrosunda Erdal Beşikçioğlu’nun yanı sıra Fatih Sönmez, Serhat Midyat, Neslihan Aker, Selin Tekman, Ayşegül Çaylı, Hayriye, Merve Kaya, Diren Yurtsever, Ozan Gökçe, Gizem Memiç Mert, Aleyna Vargül ve Deniz Bal da yer alıyor. Ray Bradbury’nin yazdığı, distopik edebiyatın başyapıtlarından Fahrenheit 451, arzulanan ve hayal edilen ütopik toplum modelinin anti-tezi niteliğindedir. Oyun gelecekte ya da kurgusal bir evrende geçen, özgürlüğün reddedildiği, bunaltıcı ve baskıcı bir ideolojik düzenin yol açtığı korkuyu, acıyı, güvensizliği ve mutsuzluğu anlatır. Online gösterime katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

3. Sevmekten Öldü Desinler – Online Tiyatro Oyunu

Sezonun en yeni oyunlarından biri olan Sevmekten Öldü Desinler tiyatro oyununu, 22 Ocak Cuma günü saat 20.30’dan 24 Ocak Pazar günü 20.00’a kadar online olarak izleyebilirsiniz.  Sevmekten Öldü Desinler, İstanbul’un kenar mahallerinden pavyon ışıklarına uzanan bir hikayeyi konu alıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu kaleme aldığı, Ebru Kara’nın yönettiği oyunda Yeşilçam filmlerinden arabesk şarkılara kadar biraz müzik, biraz hüzün ve bolca kahkaha bulacaksınız. Hande Subaşı, Hakan Bilgin, Bülent Alkış, Serdar Yeğin ve Canan Atalay’ın rol aldığı oyunun online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

4. Leyla’nın Evi – Online Tiyatro Oyunu

Zülfü Livaneli’nin büyük ses getiren romanından uyarlanan Leyla’nın Evi tiyatro oyununu, 22 Ocak Cuma günü saat 20.00’dan 24 Ocak Pazar günü saat 20.00’a kadar online olarak izleyebilirsiniz. Nedim Saban tarafından büyük bir başarı ile sahneye taşınan Leyla’nın Evi, bir yalının el değiştirmesinden yola çıkarak kuşak çatışmalarını anlatıyor. Livaneli’nin eski İstanbul şarkıları ile Ayça Varlıer’in yorumladığı yeni hip hop tarzı müziklerin hoş bir çelişki oluşturduğu oyunun online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix’ten temin edebilirsiniz.

5. Mor – Online Tiyatro Oyunu

Sığınma evinde yaşayan 5 kadının yaşanmış hikayesini anlatan Mor tiyatro oyununu, 22 Ocak Cuma günü saat 20.30’dan 24 Ocak Pazar günü 22:00’a kadar online olarak izleyebilirsiniz. Oyundaki 5 kadın karakter, yaşadıkları şiddet hikayelerinin yanı sıra günlük yaşamlarını, çekişmelerini, sosyal hayatlarını, alışkanlıklarını, dedikodularını, sırlarını birbirleriyle ve seyirciyle paylaşacak. Mor, kimi zaman duygusal anlar yaşatacak ve ağlatacak, kimi zaman da komik durumlara düşüp kahkahalar attıracak. Ali Yalçıner’in yazıp yönettiği Mor’un oyuncu kadrosunda Ayşegül Yalçıner, Canan Tuğaner, Eda Özdemir, Hafize Balkan ve Eser Rüzgar yer alıyor.  Oyunun online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

6. Louvre Müzesi Antik Mısır Bölümü – Sanal Müze Gezisi

Dr. T. Cengiz Göncü rehberliğinde dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Louvre Müzesi’nin sanal müze gezisi, 23 Ocak Cumartesi günü saat 16.00’da gerçekleştirilecek. İnsanlık tarihinin en önemli eserlerinin, Avrupa’nın en iyi resim ve heykellerinin, Asya, Mısır, Asur, Mezopotamya, Antik Yunan ve Roma’dan paha biçilemeyen eserlerin ve İslam objelerinin sergilendiği Louvre Müzesi, 350 bini aşkın eserle devasa bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Böylesine önemli bir müzede, 1824 yılından bu yana oluşturulmaya başlanan; başlangıçta yaklaşık 9 bin parçayken günümüzde 50 bin parçaya yaklaşan Antik Mısır Bölümü’ne yapılacak sanal gezide, Eski Mısır’ın günlük yaşamdan sanata, ibadetten anıt ve tapınaklara kadar birçok yönüne tanıklık edeceksiniz. Sanal müze gezisine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

7. Marx İstanbul’da – Online Tiyatro Oyunu

Howard Zinn’in kaleme aldığı, uyarlamasını ve yönetmenliğini Semih Çelenk’in yaptığını Marx İstanbul’da tiyatro oyunu,  23 Ocak Cumartesi günü saat 20.00’da online olarak izleyebilirsiniz. Dünyanın tarihine yön vermiş en önemli tarihsel kimliklerinden ve fikirleri üzerinden en çok tartışılan karakterlerinden biri olan Karl Marx’ın ölümünden sonra kendisi hakkında yapılan spekülasyonları ve yanlış anlamaları düzeltmek için kısa bir süreliğine de olsa bu dünyaya geri dönmek üzere dilekçe verir. Karl Marx’ın dilekçesi, öte dünya bürokrasisi tarafından yanlış anlaşılır. Bu dilekçe nedeniyle de Karl Marx, ölmeden önce yaşadığı yer olan Londra Soho yerine İstanbul Beyoğlu’nda aynı adlı bir eğlence mekanına gönderilir. Kısıtlı bir zamanı olan Marx’ın önüne trafikten, zabıtalara kadar birçok engel çıkar. Ama o yine de kendini doğru anlatmaya, geldiği zamanı doğru yorumlamaya ve değişimin işaret fişeğini yakmaya kararlıdır. Hamit Demir’in oynadığı Marx İstanbul’da’nın online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

8. Karanlıkta Komedi – Online Tiyatro Oyunu

“Karanlıkta Komedi” tiyatro oyununu, 23 Ocak Cumartesi günü saat 20.30dan 24 Ocak Pazar günü saat 23.59’a kadar online olarak izleyebilirsiniz. Bohem bir heykeltıraş olan Brindsley, ülkenin en zengin koleksiyoncusu George Bumberger’a eserlerini göstermek için fırsat yakalar. Koleksiyoner George Bumberger, eserlerini görmek için akşam evine gelecektir. Nişanlısı Carol ise bu durumu kendisi için bir fırsata çevirir ve aynı akşam babası Albay Melkett’i Brindsley’in evine davet eder.  Bu iki önemli konuğu, Brindsley’in eski eşyalarla dolu evinde ağırlamak istemeyen Carol, nişanlısının eşyalarıyla komşusu Harold’un eşyalarını gizlice değiştirir. “Karanlıkta Komedi”de ana sigortanın bir anda atmasıyla kesilen elektrikler, üst üste gelen davetsiz misafirler, ansızın gelen eski sevgili Clea ve gizlice alınmış eşyaların vakitsiz gelen Harold’dan saklanarak zifiri karanlıkta geri götürülme telaşına şahit olacaksınız. Peter Shaffer’ın yazdığı, Ebru Kara’nın yönettiği oyunda Burcu Kara, Gökçe Özyol, Özge Ünlütezcan, Attila Olgaç, Akasya Asıltürkmen, Bülent Alkış, Barış Kıralioğlu rol alıyor. Oyunun online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

9. Kibarlık Budalası – Online Tiyatro Oyunu

Başrolünü Haldun Dormen’in oynadığı Moliere’in ölümsüz eseri Kibarlık Budalası’nı, 23 Ocak Cumartesi günü saat 20.30’da online olarak izleyebilirsiniz. 17. yüzyıl Fransa’sında, cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain’in yegane amacı Asilzade olmaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi göze alır ve masraflı her tür çabayı gösterir. Gülünç duruma düşen, alay konusu olan Mösyö Jourdain’in hiç ama hiç yılmaz. Soylu sınıfına girebilmek için soylu bir Markiz’i baştan çıkaracak ve biricik kızını  da mutlaka bir “soylu” ile evlendirecektir. Fakat kızı bir başka birine aşıktır. Hakan Altıner sahneye koyduğu, Türk Tiyatrosu’nun büyük ustası Haldun Dormen’in yıllar sonra yeniden sahnelere döndüğü Kibarlık Budalası’nın oyuncu kadrosunda Göksel Kortay, Hakan Altıner, Damla Cercisoğlu, Efe Yeşilay, Anıl Yülek, Sadi Özen, Reyhan Aydınsel ve Burcu Akyürek rol alıyor. Kibarlık Budalası’nın online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

10. Piraye – Online Tiyatro Oyunu

Nazım Hikmet’in en büyük ilham kaynağı, ölümsüz aşkı “Piraye”yi 23 Ocak Cumartesi günü saat 20.30’da online olarak izleyebilirsiniz. Eylül Kuzgunbay’ın uyarlaması ile sahnelnen, ödüllü yönetmen ve aktör Murat Çidamlı’nın rejisörlüğünü ve oyunculuğunu üstlendiği Piraye, Nazım ve Piraye aşkından geriye kalanları değil, o aşktan geleceğe aktarılanları konu alıyor. Piraye’nin online gösterimine katılabilmek için biletlerinizi Biletix üzerinden temin edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir