FITNESS

Spor yapmak için en verimli saat

sabah egzersizi

Günlerin kısalması nedeniyle işten çıkış saatlerinizde havanın kararmış olması spor yapma motivasyonunuzu olumsuz etkileyebilir. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bilim insanları, spor yapmak için en verimli saati buldu.

Öğlede sonra havanın 5’te kararmaya başlaması, spor yapmayı ertelemek için bir bahaneye dönüştü. Yapılan araştırmalarda, akşam saatlerinde yapılan egzersizlerin vücut için yeterince verim sağlamadığı saptandı. Bunun başlıca sebebinin kas dokularının akşam saatlerinde harcadığı enerji karşılığında daha az reaksiyon göstermesi olduğu açıklandı. Öyle ki, akşam saatlerinde metabolizmanın yavaşlamaya başlaması, yapılan egzersizlerden beklenen etkinin alınamamasına neden oluyor.

Güneşin yeni doğduğu saatler, bireylerin kendini en enerjik hissettiği anlardır. Yaz aylarında günışığından faydalanılan saat aralığı daha geniştir. Bu nedenden dolayı da akşamüzeri yaptığınız spor sizi fazla yormazken, bu durum kış aylarında geçerli değildir.  Çünkü vücut, güneşin batmasıyla birlikte metabolizmayı harekette tutmak için daha fazla enerji harcamaya başlar.

Araştırmayı yapan bilim insanları, kış aylarında günlük sporun sabah saatlerinde yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca sabah saatlerinde yapılan egzersizler, daha fazla yağ yakımına destek oluyor. Biyolojik saatinize uygun olan uyanma saatlerinizde spora vakit ayırırsanız, yaptığınız egzersizlerden daha yüksek verim alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir