SAĞLIK

Mandalina kabuğunun faydaları nelerdir?

Kış aylarında sıkça tüketilen mandalinanın içeriğinde bulunan çeşitli vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeden iştah kontrolüne, kemik erimesini önlemeden kan şekeri ve kan basıncını düzenlemeye kadar birçok faydası bulunuyor. Tam bir C vitamini ve sağlık deposu olan mandalinanın çöpe atılan kabuklarının da en az kendisi kadar şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Peki, mandalina kabuğunun faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Mandalina kabuğunun 7 önemli faydası

1. Bronşite iyi gelir

Zorlu hastalıkların başında gelen bronşite mandalina kabuğu şifa oluyor. 2 yemek kaşığı mandalina kabuğunu bir bardak sıcak suya ekleyerek yaklaşık bir saat bekletin ve ardından tüketin. Bronşiti hızlı ve doğal bir şekilde giderebilmek için bu karışımı günde 3 kez tüketebilirsiniz. Mandalina kabuğunun içeriğinde bulunan çeşitli antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde akciğerlere hava taşıyan kanalcıkları açar ve iç zarların iltihaplanmasını önler.

2. Öksürüğü iyileştirir

Mandalina ve kabuklarının içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde öksürüğü oluşturan nedenleri yok eder. Mandalina kabuklarını küçük parçalara ayırın ve kurutun. 2 yemek kaşığı kurutulmuş mandalina kabuğunu bir bardak sıcak suyun içine atın ve bir hafta boyunca serin bir yerde bekletin. Bir hafta sonra mandalina kabuklarını süzün ve kalan sıvıyı cam kavanoza aktarın. Öksürükten kurtulmak için bu karışımı günde 3 kez yemeklerden önce tüketebilirsiniz.

3. Burun tıkanıklığını giderir

Mandalina ferahlık veren kokusuyla da burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Grip ya da nezle kaynaklı oluşan problemlerden biri olan burun tıkanıklığı, günlük hayatımızda da zorlanmalara neden olur. Cam bir kavanozun içine soyduğunuz birkaç mandalina kabuğunu koyun ve üzerine sıcak su ekleyin. Çıkan buharı 10 dakika boyunca soluyun. Bu buhar sayesinde ferahladığınızı nefesinizin açıldığını ve burun tıkanıklığınızın giderildiğini fark edeceksiniz.

4. Sindirim sorunlarına iyi gelir

Mandalina kabuklarını çöpe atak yerine kurutarak çaylara, yemeklere, tatlılara ve salatalara koyabilirsiniz. Mandalina kabuklarını kuruttuktan sonra mutfak robotundan geçirerek toz haline getirebilir ve yiyeceklerinize bu şekilde koyarak tüketebilirsiniz. Böylece mide ağrısı ve sindirim sorunları gibi şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz.

5. Ayak mantarını yok eder

Ayak mantarından şikayetçi iseniz, mandalina kabuğu ile şifa bulabilirsiniz. Ayak mantarının olduğu bölgeye mandalina kabuklarını koyun ve sorunlu bölgeyi güzelce ovun. Bu uygulamayı bir hafta boyunca günde 2 kez yapın.

6. Yüksek tansiyonu (Hipertansiyon) düşürür

Mandalina kabuğu, yüksek tansiyonu (Hipertansiyon) düşürmede etkilidir. Bir bardak taze mandalina kabuğunun üzerine 3 litre su ilave ederek kaynatın ve bir saat bekletin. Bu suyla vücudunuzu 2 günde bir yıkayın.

7. Beyin tümörünü küçültür

Yapılan araştırmalara göre, mandalina kabuğunda bulunan “tangeretin” maddesi, beyin tümörlerinin en tehlikesi olan “Glioblastomada” tümörünü küçültüyor.  Beyin tümörü olan hastalarda 5 mandalina, bir portakal, bir limon kabukları ile beraber çekin, içine çok az bir tatlandırıcı koyarak tüketin. Bu karışımın günde bir kez tüketilmesi, beyin tümöründeki ödemin azalmasını sağlar.

8. Kolesterolü düşürür

Kalp ve damar sağlığı için son derece tehlikeli olan kötü kolesterolün şifası mandalina kabuğunda saklı. Bir demliğin içerisine birkaç tane mandalinanın kabuğunu koyun ve üzerine sıcak su ilave edin. Yaklaşık 5-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

BONUS: Mandalina kabuğundan detoks çayı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir