DEKORASYON

Ev dekorasyonu için havayı temizleyen 6 bitki önerisi

Dünyayı saran koranavirüs salgını sebebiyle hemen hemen tüm günü evde geçiriyoruz. Bu durum dolayısıyla da evlerde soluduğumuz havanın temiz olması oldukça önemli bir hal alıyor. Evlerimizdeki oksijeni en üst düzeyde tutmak için filtre görevi gören ve kapalı alanlardaki bazı kimyasalları içine çeken bitkilerden yararlanmak mümkün. Bu bitkilerden yararlanarak hem ev dekorasyonunuzu zenginleştirebilir hem de soluğunuz havanın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. İşte, ev dekorasyonu için havayı temizleyen 6 bitki önerisi…

Havayı temizleyen 6 bitki

1. Paşa Kılıcı / Peygamber Kılıcı (Sansevieria)

Halk arasında Peygamber Kılıcı olarak da bilinen Paşa Kılıcı, kapalı ortamların daha iyi havalandırılmasını sağlayan bir salon bitkisidir. Uzun zamandır yapılan araştırmalar sonucunda “Paşa Kılıcı”nın karbon monoksit ve azot monoksit gazları başta olmak üzere birçok hava kirleticisini içine çekerek yok etme özelliğine sahip olduğu saptandı. Diğer salon bitkilerine göre geceleri daha fazla oksijen üreten bu bitki bulunduğu ortamın havasını temizler. Güneş ışığına doğrudan maruz kalabilen Paşa Kılıcı, gölgede de gelişimini sürdürür. Bu bitkiyi sulamadan önce toprağınızın kuruması beklenmelidir.

2. Kaktüs

Çöl ortamında bile susuzluğa dayanabilen bir bitki türü olan Kaktüs, bakımının kolay olması ve estetik duruşu sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor. Gerekli ortam hazırlandığı sürece uzun süre canlı kalabilen bu bitki, dikenli ve dikensiz olmak üzere iki gruba ayrılır. Skulent olarak bildiğimiz bitki ise Kaktüsün dikensiz olanıdır. Zor iklim şartlarına dayanan ve güneş ışığından zarar görmeyen bu bitki, radyasyon emici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda da havadaki radyo sinyallerinin zararlı etkilerini emerek azalttığı düşünülür. Kaktüs, çoğunlukla televizyon ya da bilgisayar gibi cihazların yakınlarında kullanılır.

3. Areka Palmiyesi

Sürekli yeşil kalması sebebiyle ev ve ofisleri süslemek için sıkça tercih edilen Areka Palmiyesi, aynı zamanda da gün boyunca oksijen üreten bir salon bitkisidir. Ksilen ve tolüen gazlarını içine çekerek havanın temizlenmesini sağlar. Uzunluğu 2 metreye kadar ulaşan bir Areka Palmiyesi, havaya 24 saat içinde 1 litre su bırakır. Areka Palmiyesi, yaprak ya da fidan sayısının çokluğuna bağlı olarak havayı daha iyi nemlendirir. Ayrıca bu palmiyeler, ev dekorasyonunuz için tercih edilebilecek muazzam bitkilerden biridir.

4. Potos Sarmaşığı (Pothos / Epipremnum Aureum)

Potos Sarmaşığı, Pothos veya Epipremnum Aureum olarak da bilinen bir bitkidir. Birçok evin salonunu süsleyen Patos Sarmaşığının sağlığımıza yönelik 2 faydası vardır.  Bulunduğu odanın havasını temizleyen bu bitki, göz sağlığı konusunda oldukça etkilidir. Göz kanlanması gibi problemler yaşayan kişilerin rahatlamasına yardımcı olan Patos Sarmaşığı, aynı zamanda da göz tansiyonu, katarakt ve karasu hastalığının oluşmasını önleyerek tedavisine katkı sağlar. Kapalı ortamlarda yaşamayı seven bu bitki, 16 ile 24 derece arasındaki oda sıcaklığında tutulmalıdır. Direk güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken Patos Sarmaşığı için biraz ışık yeterlidir.

5. Aşk Merdiveni

Evinizin havasını değiştiren ve rahat bir nefes almanızı sağlayan Aşk Merdiveni, bulunduğu ortamdaki nemi dengeler. Sık ve minik yaprakları olan Aşk Merdiveni, bu yaprakları sayesinde havadaki formaldehit ve ksileni ile savaşır. Bu bitki aynı zamanda da asit emici özelliği nedeniyle topraktaki zararlı asit ve mikropları temizler. Direkt güneş ışığına maruz kalmasına gerek yoktur. Bu bitkinin sağlıklı yetişmesi için aydınlık bir ortamda tutulması yeterlidir. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitki olan Aşk Merdiveninin saksısı 2-3 yılda bir ilkbahar mevsiminde değiştirilir. Kış aylarında bulunduğu ortamın 12 derecenin altına düşmemesi koşuluyla yazın haftada en az 2 kere, kışın ise haftada 1 kere olmak üzere üstten sulanması gereklidir.

6. Dracaena (Marginata)

Marginata adıyla da bilinen Dracaena her mevsim oda sıcaklığı arayan bir bitkidir. Bulunduğu ortamın havasını benzen, trikloretilen ve ksilenden arındırarak temizlenmesini sağlar. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması gereken bu bitki, diğer ışıklardan da yararlanabilir. Ancak tamamen karanlık alanlarda tutulurlarsa büyüme hızları yavaşlar Her mevsim oda sıcaklığında tutulması gereken Dracaena, kış aylarında aşırı soğuktan korunmalı ve çok az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise bu bitkinin suya olan ihtiyacı artar. Bu sebeple de verilen suyun arttırılması önemlidir. Ayrıca evinizde kedi veya köpek besliyorsanız bu bitki can dostlarınız için zehirli olabilir. Bu nedenle evinize Dracaena almadan önce araştırma yapmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir