DEKORASYON

Evcil hayvan dostu 7 ev bitkisi

EVCİL HAYVAN DOSTU EV BİTKİLERİ

Ev dekorasyonunda bitkilerin ferahlatıcı gücünden faydalanarak yaşadığınız ortamın havasını kolaylıkla değiştirebilmek mümkün. Öyle ki, son yıllarda oldukça popülerleşen “urban jungle” isimli dekorasyon trendi sayesinde, bitkilerin evin her alanında sıkça kullanıldığını ve adeta küçük bir orman görünümü yaratıldığını görebilirsiniz. Evinizi canlandırmak ve aydınlatmak için dekor amaçlı kullanılan bitkilerin, aynı zamanda da ortamın havasını arındırmak ve doğal nem salgılama gücüne sahip olmak gibi özellikler barındırması büyük önem taşıyor. Ancak evinizi evcil hayvanınızla paylaşıyorsanız, bitki seçimine özen göstermeniz ve antitoksik özellikli bitkileri tercih etmeniz gerekiyor. Antitoksik bitkiler, evcil hayvanlarla temas ettiğinde alerji, iritasyon gibi riskler oluşturmayan ve zehirli olmayan bitkilerdir. Ortamın havasını temizleyen ve nemlendiren antitoksik bitkiler sayesinde ev dekorasyonuna canlılık katabilir ve bitkilerin karşı konulmaz çekiminden yararlanabilirsiniz. Peki, evcil hayvanlar için zararlı olmayan ev bitkileri hangileridir? İşte, evcil hayvan dostu 7 ev bitkisi…

Evcil hayvanlar için zararsız 7 ev bitkisi

1. Dua çiçeği

İhtişamlı görünümüyle dua çiçeği, evinize canlılık ve aydınlık bir görünüm kazandırır. Bu ev bitkisinin en belirgin özelliği, renkli damarlara ve koyu renk desenli yapraklara sahip olmasıdır. Yapraklarının akşam saatlerinde dua eden ellere benzetilmesinden dolayı bu bitkinin adı “Dua Çiçeği”dir. Bu bitki, sıcak ortamı sever. Soğuk havalarda ise yaprakları kurur. Ancak sıcağı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Dua çiçeğini yetiştirmek için yarı gölgeli bir alan tercih edilmeniz ve toprağı her daim nemli kalacak şekilde dinlendirilmiş su ile sulamanız yeterli olacaktır.

2. Peperomia

Peperomia, “zümrüt dalgası çiçeği” olarak da bilinen bir bitkidir. Parlak yeşil yapraklara ve üstün dayanıklılığa sahip olan bu bitki, kolay kolay kurumaz ve solmaz. Bir pencere önünde ya da bir masanın üzerinde kolaylıkla yetiştirilebilen Peperomi bitkisi, havadaki formaldehiti alarak ortamı temizler. Bu bitki, aydınlık ve gölge alanlara hızlıca uyum sağlayabilmesinin yanı sıra susuzluğa karşı dayanıklıdır. Ancak susuz bırakmamanız daha sağlıklı yetişmesi için önemlidir. Humusça fakir olan toprak türlerinde bile yetişebilen bu bitki, verimli topraklarda daha iyi sonuçlar verir; yaprakları parlar ve yeşerir.

3. Mavi ekeverya

Mavi ekeverya, rozet şeklindeki yaprak dizilimi ve gri-mavi rengi ile oldukça etkileyici bir bitkidir. Yaz ve sonbahar mevsiminde sarı ve turuncu renklerde küçük çiçekler açan bu bitki, bol güneşli ve aydınlık bir ortamları sever. Mavi ekeverya, kuraklığa karşı dayanıklıdır ve yapraklarının ıslak olmasını sevmez. Dolasıyla da sulamak için toprağının tamamen kuruması beklenmelidir. Bu bitki, özellikle kış mevsiminde haftalar hatta aylar boyunca su istemeden aynı tazelikte yaşamını sürdürebilir.

4. Atlas çiçeği

Atlas çiçeği, atlas kaktüsü ve orkide kaktüsü gibi isimlerle de bilinir. Atlas çiçeği, özellikle ilkbahar-yaz mevsiminde iri iri ve renkli çiçekler açar. İhtişamlı kırmızı ve pembe renklerde açan çiçekleri ile oldukça dikkat çekici olan bu bitki, gün boyunca direkt olarak güneş ışığına maruz kalabilir. Ancak yarı gölge alanlarda daha hızlı gelişir ve büyür. Atlas çiçeği, humus bakımından zengin ve nemli toprağı sever; fazla suyu ise sevmez. Bu nedenle toprağı kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.

5. Nolina

Nolina bitkisi, üstten çıkan saç görünümlü yaprakları ve cevizi andıran gövde başlangıcı ile oldukça dikkat çekicidir. Bakımı ise kolay ve zahmetsizdir. Bu bitkiyi, gün ışığını direkt olarak almayan alanlarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak gün ışığı almayan bölümlerini belirli aralıklarla aydınlık yöne doğru çevirmeniz önemlidir. Sulamak için ise toprağının kuruması beklenmelidir.  Nolina bitkisinin sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için yaz mevsiminde hafta da iki; kış mevsiminde ise haftada bir kez sulamanız yeterlidir.

6. Kurdele çiçeği

Uzun yaprakları ve yaz aylarında açan çiçekleri ile ev dekorasyonuna canlılık katan kurdele çiçeği, dayanıklı ve kolay bakımından dolayı sıkça tercih edilir. İhtişamlı görünümü ile dikkatleri üzerine çeken kurdele çiçeği, aynı zamanda da ortamdaki karbonmonoksiti emerek havayı temizler. Bu nedenle sigara içilen ortamlarda kullanılması tavsiye edilir. Güneş ışığına çok fazla ihtiyaç duymadığı için ışık alan bir yere konumlandırmanız yetiştirmek için yeterlidir. Bu bitki, köklerinde bulunan yumrularda su ve besin depolar. Bu nedenle sulayamadığınız zamanlarda kurumaz ve sararmaz.

7. Salon yaprağı

Salon yaprağı, aynı zamanda da aspidistra ismi ile de bilinir. Zambakgiller ailesinden olan bu bitki koyu yeşil, kaba ve gösterişli yaprakları sayesinde evinize canlandırır ve ferah bir görünüm kazandırır. Salon yaprağı, gölge ve yarı gölge ortamları sever;  direkt güneş ışığına maruz kalmayı ise sevmez. Düzenli olarak sulanması gereken bu bitkinin toprağının çok nemli ve ıslak olmaması önemlidir. Yaz mevsiminde ise yapraklarına su püskürmek gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir