YEME - İÇME

Tatlı patates nasıl tüketilir, kalori bilgileri nelerdir?

Tatlı patates nasıl tüketilir ve kalori bilgileri nelerdir?

Fırında tatlı patates kalori bilgileri şu şekildedir; orta büyüklükte bir tatlı patates kabukları soyulmadan fırında pişirildiğinde yaklaşık 115 kalori içerir. Tatlı patatesin kalori değerinin yanı sıra antioksidan özelliği ile kilo kontrolü sağlama konusunda yardımcıdır. Çeşitli iklim koşullarında yetişebilen tatlı patatesin envaı çeşidini görmek mümkün. Tatlı patates; vitaminli (A, C), lifli yapısı, anthocyanin, beta karoten gibi antioksidan içerikleri ile besleyici bir tarımsal üründür. Ayrıca tatlı patates farklı pişirme usulleri (örneğin; fırında, haşlama ve közde pişirme) ile menüde lezzetli bir çeşit oluşturur. İçerisinde yağ oranının minimum olması nedeniyle diyet programlarında kalori değeri az besinler arasında yer alır.  Fırında tatlı patatesi pişirdikten sonra kabuğu ile tüketmek kalori değerini artırmadığı gibi sindirim sistemini hızlandırır. Hem kabuğu hem patatesi oldukça faydalıdır.

Tatlı patateste kalori değeri

Kök sebze familyasından olan tatlı patates, görünüş ve içerik olarak diğer patateslerden biraz farklıdır. Şöyle ki, renkli (mor, kahverengi, kırmızı) olabildiği gibi karbonhidrat açısından oldukça fakirdir. Dolayısı ile tüketildiğinden itibaren kan şekerine etki süresi oldukça yavaştır. Peki, tatlı patatesin kalori değeri nedir? Bu soru özellikle kilo vermek isteyen kişilerin merak ettiği bir konudur. 100 gram büyüklüğündeki tatlı patates yaklaşık olarak 90 kalori içerir. Ancak fırında pişirilen 130 gram büyüklüğündeki tatlı patates yaklaşık olarak 115 kalori içerir. Tatlı patatesi sadece diyet listelerinde önemli bir unsur olarak değerlendirmemek gerekir. Ayrıca kalp damar sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Minimum yağ ve karbonhidrat içeriği ile her yaş grubunun güvenle tüketebileceği sağlıklı besinlerdendir.

Tatlı patates nasıl tüketilmelidir?

Tatlı patates, kolay piştiğinden her çeşit pişirme yöntemi uygulanabilir. Fırında tatlı patates ve kalori bilgileri dışında bir de besin içeriğinde bahsetmek gerekirse; protein, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi zengin değerlere sahip olduğu söylenebilir. Fırında zeytinyağı ve baharat eşliğinde pişirilerek lezzetli bir menü hazırlanabilir. Ayrıca kişilerin damak zevkine göre kabukları soymadan da pişirilip tüketilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere tatlı patatesin kendinden tatlı oluşu tuzlu yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Yukarıda bahsedildiği üzere içeriğinde beta karoten vardır. Özelliği ise yağa çözünmesidir. Dolayısı ile tatlı patatesin besin içeriklerinden vücudun yararlanabilmesi için başta zeytinyağı olmak üzere bitkisel yağlar eklenebilir. Tatlı patatesin pişirilmesi süreci önemli olduğu kadar pişirilme aşaması da önemlidir. Özellikle çelik bıçak ile doğranması patatesin kararmasını önlediği gibi besin değerlerini korur.

Tatlı patatesin yararları nelerdir?

Fırında tatlı patates ve kalori bilgileri doğrultusunda hazırlanacak olan besinler her öğün tüketilebilir. Tatlı patatesi kızartma, yağlı garnitürler ile içini doldurmak, fastfood tatlandırıcıları ile tatlandırıp tüketme beyaz patateste olduğu gibi yüksek kalori içerir ve karbonhidrat deposuna dönüşür. Tatlı patatesin besin değerlerinden faydalanmak ve sağlık konusunda yüksek oranda verim elde etmek için uzmanların görüşlerine kulak vermek gerekir. Bunlar arasında fırında pişirme ve bitkisel yağ takviyesi yeterli olmaktadır. Böylece aşağıdaki yararlar elde edilebilir:

  • Sindirim sistemini korur,
  • Kansere karşı kalkan görevi üstlenir,
  • Göz sağlığı için gerekli olan A vitamini takviyesi sağlar,
  • Beyin ve zihin gelişimi açısından önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir