SAĞLIK

Mandalinanın faydaları nelerdir?

Kış aylarının vazgeçilmezi olan mandalina (Citrus reticulata), Rutaceae (Turunçgiller) familyasına ait bir meyve türüdür. Turunçgillerin baş tacı olan mandalina, C vitamini başta olmak üzere içeriğindeki kalsiyum, lif, potasyum, demir, fosfor, A ve B vitaminleri ile tam bir sağlık deposudur. Kış aylarında bolca tükettiğimiz mandalinanın faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Mandalinanın 12 önemli faydası

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Mandalina, zengin C vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca içeriğinde bulunan flavonoidler sayesinde de bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor.

2. Yeni hücrelerin oluşumunu destekler

Mandalina, B vitamini açısından oldukça zengindir. İçeriğindeki B vitamini sayesinde mandalina vücutta DNA ve RNA oluşumunda görev alarak yeni hücrelerin oluşumun katkı sağlar.

3. Kansere karşı koruyucudur

Mandalina, içeriğinde bulunan folat sayesinde kansere yol açabilecek olan DNA değişikliklerini önler. Meme, akciğer, kolon ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin gelişimini engeller.

4. İştah kontrolü sağlar

Mandalina, içeriğinde bulunan çözünür lif grubundaki pektin sayesinde daha uzun süre tokluk hissi verir. Yapılan araştırmalar obezite sorunu olan kişilerde mandalinanın iştah kontrolü sağladığını ve kalori alımını azalttığını ortaya çıkardı.

5. Kan basıncını dengeler

Mandalina, içeriğindeki potasyum sayesinde yüksek kan basıncını önler. Yapılan araştırmalara göre,  mandalina kalp krizi riskini azaltıyor.

6. Kemik erimesini önler

Mandalina, kemik sağlığı için önemli bir mineral olan potasyum açısından da oldukça zengin. İçeriğindeki yüksek potasyum ve A vitamini sayesinde kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar ve kemik erimesini önler.

7. Yaraları iyileştirir

Vücutta kollajen sentezi için önemli olan C vitamini, mandalinada bolca bulunur. Kollajen ise yaraların hızlı iyileşmesinde oldukça etkilidir.

8. Demir emilimini artırır

C vitamini bakımından oldukça zengin olan mandalina, besinlerle alınan demirin vücuttaki emilimini artırır.

9. Göz sağlığına faydalıdır

Mandalinada A vitamini bolca bulunuyor. Göz sağlığı için de A vitamini oldukça önem taşıyor. A vitamini yeterli alındığında, gece körlüğü başta olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirir.

10. Kan şekerini dengeler

Mandalina içeriğindeki flavonoidler sayesinde diyabetle savaşmada etkin rol oynar. Flavonoidler diyabete neden olan molekülleri nötralize eden antioksidanlardır.  Günde bir porsiyon yani iki küçük mandalina tüketildiğinde kan şekeri dengelenir ve tatlıya olan ihtiyaç azalır.

11. Sindirim sistemini düzenler

Mandalina, mükemmel bir lif kaynağıdır ve portakala göre daha kolay sindirilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle mandalina, bağırsakların korunmasında ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde oldukça etkilidir.

12. Hamileler ve bebekler için faydalıdır

Mandalina, folat ve B vitamini içerir. Vücutta yeni hücrelerin sağlığının korunmasında etkili olan folat, hamilelikte ve bebeklerin büyüme dönemlerinde oldukça önemlidir.

Bu iki kurala dikkat edin!

1. Kontrollü tüketin

C vitamini suda eriyen bir vitamindir. Bu nedenle fazlası depolanmayarak vücuttan atılır. Yani yüksek miktarda tüketilen mandalina ile bir porsiyon (iki küçük adet) mandalinanın vücuda sağlayacağı vitamin aynıdır. Bünyeniz hassas ise cildinizde kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan fruktoz şekeri sayesinde de diyabet hastalarının kan şekerinin yükseltmesine neden olabilir.

2. Çekirdeği varsa çıkarın

Mandalina çekirdeksiz olabildiği gibi çekirdekli de olabilir. Çekirdekli mandalina tüketirken çekirdeklerini çıkarın. Çünkü mandalinanın çekirdeği apandisitin tıkanmasına neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir